Kanadské supervízum pro rodiče a prarodiče

Opětovné zavedení vízové povinnosti pro všechny návštěvníky Kanady před dvěma lety, se mezi mnohými nesetkalo s pochopením. Rodinní příslušníci si pro návštěvě svých příbuzných žijících v Kanadě také musí vyřídit vízum. Rodiče a prarodiče však nyní mají novou možnost, jak získat vízum až na dva roky.

Rodiče a prarodiče (nikoliv ostatní rodinní příslušníci)

Od 1. prosince 2011 si mohou rodiče a prarodiče kanadských občanů (případně osob s trvalým pobytem v Kanadě) zažádat o tzv. supervízum, které je na rozdíl od běžného návštěvnického víza opravňuje až k dvouletému nepřerušovanému pobytu na území Kanady.

Podmínky

Vyřízení supervíza bude posouzeno individuálně. Počítejte však s tím, že ambasáda bude prověřovat žadatelův vztah k domácí zemi, důvod návštěvy a jeho finanční situaci. Kromě zvacího dopisu je třeba doložit také písemné potvrzení o finančním příjmu hostitele (tj. dítěte nebo vnuka/vnučky). Rodiče či prarodiče musí mít navíc vyřízeno kanadské zdravotní pojištění na minimálně rok. Před získáním víza ambasáda navíc vyžaduje potvrzení o lékařské prohlídce, kterou musí projít např. i studenti plánující v Kanadě získat déle než 6 měsíců.

Více informací najdete na Citizenship and Immigration Canada, případně své dotazy konzultujte s Velvyslanectvím Kanady v ČR.