Kanada: vízová povinnost

Kanada zrušila od 1. listopadu 2007 vízovou povinnost pro občany České republiky. Studium či práce v Kanadě se tak staly pro Čechy mnohem dostupnějšími. Bezvízový styk má však určitá pravidla a podmínky, které je třeba dodržet. 

Bez víza pouze na šest měsíců

Zrušení vízové povinnosti se vztahuje na občany ČR při cestách do
Kanady
do šesti měsíců délky pobytu. Samozřejmě je nutné mít platný
cestovní pas ČR. V souvislosti se zrušením víz nejsou pro vstup do
Kanady platné cestovní pasy, které nemají strojově čitelné údaje.
(Jedná se o cestovní pasy z let 1993 a 1998).

Využít možnosti cestovat bez víza lze při i při jednosemestrálních studijních
pobytech. Student ovšem během pobytu nesmí provozovat žádnou výdělečnou
činnost.

Bezvízový styk vás ovšem neochrání od nutnosti absolvovat rozhovor s
imigračním úředníkem při příletu do země. Buďte tedy připraveni na
nutnost prokázat se finančním zajištěním celého pobytu aj.

Kdy je nutná vízová povinnost?

Pro cesty delší než šest měsíců samozřejmě zůstává nutnost mít vízum. Platí to i pro studenty cestující v rámci tzv. Dohody mezi
Českou republikou a Kanadou o usnadňování dočasných pracovních pobytů
mládeže
(Youth Mobility). Změna nastává od 1. ledna 2008, kdy žádosti o
dlouhodobá víza bude vyřizovat Velvyslanectví Kanady ve Vídni.

Podrobnější informace najdete na internetových stránkách Velvyslanectví Kanady v Praze.

Máte-li nějaké připomínky či komentáře, kontaktujte nás! redakce@jazyky.com

 

 

 

Potřebujete kvalitní překlad? Vybírejte z naší nabídky: tlumočení italština, překlady z angličtiny, překlad němčina a překlad španělština.